Όσο περισσότερα e-shop δημιουργούνται, τόσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και οι απαιτήσεις για πιο επαγγελματικά φτιαγμένα ηλεκτρονικά καταστήματα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν πάνω από 7.000 e-shop, ενώ μόνο στο Skroutz, τη δημοφιλέστερη μηχανή σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται αυτή τη στιγμή 1.300 από αυτά.
Αν υπολογίσουμε και τα εκατοντάδες χιλιάδες e-shop του εξωτερικού, στα οποία οι Έλληνες δείχνουν σε ποσοστό 35-40% την προτίμησή τους, τότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι το στήσιμο ενός ηλεκτρονικού καταστήματος πρέπει να γίνει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ώστε να έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Σε ένα σύγχρονο e-shop μπορούν να προστεθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες λειτουργίες και εργαλεία. Έχοντας σαν Netstudio φτιάξει δεκάδες e-shop, κάποια με τζίρους εκατομμυρίων, και έχοντας παρατηρήσει “από μέσα” δεκάδες άλλα, καταγράφουμε παρακάτω τα σημεία εκείνα που θεωρούμε κρίσιμης σημασίας.
Στον ακόλουθο οδηγό δεν αναφερόμαστε καθόλου σε κινήσεις προώθησης, όπως Google AdWords, Facebook Ads κτλ., αν και πολλά από τα παρακάτω σημεία βοηθούν και προς την κατεύθυνση της επιτυχημένης προώθησης.
Οι κατευθύνσεις που θα διαβάσετε μπορούν να σας βοηθήσουν, είτε κατά την αρχική κατασκευή του site σας, είτε μετέπειτα, κατά την αναβάθμιση ή ανακατασκευή του.
Πάμε λοιπόν!
1. Εύκολη διαχείριση
Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να μπορείτε να ενημερώνετε το site σας συνεχώς. Η εύκολη διαχείρισή του λοιπόν, τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των παραγγελιών, όσο και τη διαχείριση του περιεχομένου είναι σημαντική.
Ένα δύσχρηστο site, για τη χρήση του οποίου πρέπει να ανατρέχετε σε “οδηγίες χρήσης” ή ακόμα χειρότερα ένα site που απαιτεί την παρέμβαση προγραμματιστή, θα σημαίνει είτε αυξημένα κόστη για την επιχείρησή σας, είτε ότι δεν θα ενημερώνεται αρκετά συχνά. Και οι δύο περιπτώσεις είναι μη επιθυμητές.
Στόχος σας θα πρέπει να είναι να μπορείτε να εκτελείτε τις καθημερινές εργασίες του site σας μετά από μια ολιγόλεπτη εκπαίδευσή σας στο περιβάλλον διαχείρισης.
2. Γρήγορο φόρτωμα
Ναι, το γρήγορο φόρτωμα πρέπει να θεωρείται βασική απαίτηση πια. Όχι μόνο βοηθάει την κατάταξη του e-shop σας στο Google, όχι μόνο χαμηλώνει το κόστος της διαφήμισής του στο Google AdWords, αλλά είναι πια και βασική απαίτηση και από τους χρήστες. Αν το e-shop σας χρειάζεται περισσότερα από 4 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, χάνετε το 25% των επισκεπτών σας. Η Amazon σε πείραμα που έκανε, είδε ότι για κάθε 1/10 του δευτερολέπτου καθυστέρησης που έβαζε στο φόρτωμα της σελίδας της, έχανε 0,7% από τις πωλήσεις της! Αυτό σημαίνει 7% πτώση τζίρου για κάθε 1 δευτερόλεπτο καθυστέρησης!
Ο χρόνος που απαιτείται για να φορτώσει ένα e-shop, όπως και κάθε site, εξαρτάται από τον χρόνο που χρειάζεται ο server για να δημιουργήσει τη σελίδα και να ξεκινήσει να στέλνει τα στοιχεία της στον χρήστη, καθώς και από τον όγκο των στοιχείων που πρέπει να σταλούν στον browser του χρήστη για να λειτουργήσει η σελίδα.
Έτσι, ο τελικός χρόνος επηρεάζεται από το πόσο αποδοτικά έχει προγραμματιστεί το e-shop και τι τεχνικές caching χρησιμοποιούνται, από την ισχύ και τον φόρτο του server, από την φυσική απόσταση του server από τον χρήστη, από την βελτιστοποίηση των γραφικών που στέλντονται στον χρήστη, καθώς και από την συμπίεση των αρχείων κειμένου (html, css, js) που στέλντονται από τον server.
Εργαλεία μέτρησης της ταχύτητας του site
Μπορείτε να μετρήσετε πόσο γρήγορα φορτώνει οποιοδήποτε site χρησιμοποιώντας τα εγγενή εργαλεία που παρέχουν πια οι περισσότεροι browser.
Επιπλέον εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο των προβλημάτων ταχύτητας του site σας είναι τα Google Page Speed και Yahoo YSlow, τα οποία διατίθενται ως πρόσθετα τόσο για τον Firefox, όσο και για τον Chrome.
Για παράδειγμα, στον Google Chrome είτε από το μενού, είτε πατώντας στα Windows Ctrl+Shift+I ή στα Mac Command+Alt+I, ανοίγετε τα εργαλεία προγραμματιστών (Developer Tools), από όπου μπορείτε να επιλέξετε το tab Network. Εκεί, σε κάθε φόρτωμα σελίδας βλέπετε τον ακριβή χρόνο φορτώματος.
Αν ο χρόνος αυτός είναι πάνω από 2 δευτερόλεπτα σε 2η επίσκεψη (με προφορτωμένα τα στοιχεία στον browser) ή πάνω από 7 δευτερόλεπτα σε 1η επίσκεψη (με την cache του browser άδεια), τότε αν εστιαστείτε στην επιτάχυνση του site σας, θα αυξηθούν και οι πωλήσεις του.
3. Φιλικό στις μηχανές αναζήτησης
Το e-shop σας θα πρέπει να μπορεί να διαβαστεί και να ευρετηριαστεί από τις σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης, δηλαδή… το Google. Αν δεν το πετύχει αυτό, τότε θα χάνετε ένα σημαντικό κανάλι πωλήσεων που θα λειτουργούσε για εσάς δωρεάν.
Φιλικό σημαίνει πολλές μικρές λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσεχθούν, τα πιο σημαντικά όμως σημεία που θα πρέπει να προσέξετε είναι:
- Η δομή των URL, δηλαδή των διευθύνσεων, τόσο για τις σελίδες των προϊόντων, όσο και για τις σελίδες των κατηγοριών. Τα URL θα πρέπει να είναι της μορφής myeshop.gr/katigoria-proiontos/marka/onoma-proiontos και myeshop.gr/katigoria-proiontos/ypokatigoria-proiontos και όχι myeshop.gr/index.php?id=XXX.
- Τα URL θα πρέπει να παράγονται από τους τίτλους των προϊόντων και των κατηγοριών, αφού όμως πρώτα αντικατασταθούν οι ελληνικοί χαρακτήρες από τους αντίστοιχους λατινικούς. Και οι δύο αυτές λειτουργίες φυσικά θα πρέπει να γίνονται αυτόματα.
- Αντίστοιχα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι για κάθε σελίδα του e-shop, καθώς και κυρίως για την αρχική, παράγεται αυτόματα ή χειροκίνητα το σωστό title tag και meta description, τα οποία καθορίζουν τι θα εμφανιστεί στο tab του browser, αλλά και στα αποτελέσματα του Google. Όσον αφορά τα meta keywords, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε, καθώς αυτά εδώ και πολλά χρόνια αγνοούνται εντελώς από την Google.
- Η HTML με την οποία θα παράγεται κάθε σελίδα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα heading tags (h1, h2, h3 κτλ.) αλλά και τα νέα πρότυπα της HTML5 για τους τίτλους και τους υποτίτλους των προϊόντων καθώς και των υπολοίπων σελίδων.
- Θα πρέπει να προβλεφθούν οι μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τη δημιουργία διπλού περιεχομένου, κυρίως στήνοντας αυτοματοποιημένα redirects προς τις σωστές σελίδες. Π.χ. το e-shop θα πρέπει να ανοίγει και με το www και χωρίς το www στη διεύθυνση, αλλά θα πρέπει να κάνει redirect πάντα σε μία από τις 2 εκδοχές.
- Ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός που θα ελέγχει σε τακτική βάση το e-shop σας για τυχόν εσφαλμένα link, θα βοηθήσει, ώστε άμεσα να ενημερώνεστε και να διορθώνετε ό,τι πρόβλημα προκύψει.
- Τέλος, θα πρέπει να παράγεται αυτόματα και σε καθημερινή βάση ενημερωμένο XML Sitemap το οποίο θα διαβάζει η Google. Αυτό βοηθάει τη Google να διαβάσει και να ευρετηριάσει το site σας, αλλά και να σας εμφανίσει διαγνωστικά μηνύματα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το site σας και την εμφανισιμότητά του στο Google.